Miksi maksaisit enemmän?

Miksi autonvaraosat ja tarvikkeet ovat niin kalliita? Bilteman perustaja Sten-Åke Lindholm kysyi tätä itseltään noin 50 vuotta sitten.

Tutkittuaan markkinat tarkoin, hän määritti korkeille hinnoille kaksi pääasiallista syytä: valmistajien ja loppukuluttajien välillä oli kalliita välikäsiä. Lisäksi valmistajat panostivat suuria summia rakentaakseen tuotemerkkejä, joilla tuotteisiin saadaan luksusleima. Sten-Åke teki johtopäätöksen, että hän pystyi alentamaan hintoja reilusti ohittamalla välikädet ja ostamalla suoraan valmistajilta.

Biltema perustettiin Ruotsissa vuonna 1963, jolloin se aloitti toimintansa postimyyntiyrityksenä kellarihuoneistossa Linköpingissä, nimellä "Handelsbolaget BIL-TEMA". Toiminta keskittyi autotarvikkeiden ja varaosien postimyyntiin. Yrityksen ensimmäisessä katalogissa asetettiin kysymys: "Miksi maksaa liikaa?". Muutaman toimintavuoden jälkeen postimyynnin rinnalle avattiin pieni myymälä.

Jo 70-luvun lopussa Biltema oli rakentanut strategisia ostokontakteja kaikkialle maailmassa. Sten-Åkella oli lisäksi paljon teknistä osaamista, joten moni valmistaja kuunteli hänen toiveitaan ja vaatimuksiaan. Omaa Biltema-tuotemerkkiä käyttämällä hinnat saatiin alas ja ulkoiset tuotemerkkikiistat vältettiin.